Kontaktní informace
Základní škola a Mateřská škola
Klecany 375
250 67 Klecany

Ředitel školy:
Mgr. Vladimír Lacina
e-mail: lacina@zsms.klecany.cz
mob.: 773 482 483

tel., fax: 284 892 914
fax: 284 892 914
kancelář mob.: 773 482 484
e-mail: zsklecany@klecany.cz

Školní jídelna:
tel.: 284 892 915
email: jidelna@klecany.cz

Mateřská škola:
tel.: 284 890 631
e-mail: msklecany@klecany.cz

Školská rada:
email: skolskarada@klecany.cz

Kalous ušatý

Kalous ušatý - Asio otus
poměrně hojný, přesto zákonem chráněný druh sovy.
Jeho blízký příbuzný kalous pustovka již patří mezi silně ohrožené druhy našich ptáků.

Letos na jaře (2008) několikrát pozorován v okolí školy (houkání samce, volání samice, tleskání křídly za letu v době námluv, sedící dospělý jedinec)

Jeho existence je ohrožena nedostatkem hnízdních příležitostí. Z naší krajiny rychle ubývají staré doupné stromy.

                

Referát od Martinky:
" Kalous žije v lesích, hájích, zahradách, parcích a na hřbitovech.
Má ohnivě oranžové oči a nádherné černé i hnědé peří. Víte, proč se tato sova jmenuje kalous ušatý? Protože má na hlavě vztyčená péřová "ouška".
Kalous je u nás patrně nejpočetněji hnízdící sovou. Hnízdo si sám nestaví. Využije starých cizích hnízd. Hnízdí na okrajích lidských obydlí, v rozlehlejších zahradách a parcích. Vajíček mívá 4 až 6. Mláďata se v hnízdě stále vrtí a večer pokřikují.
K obživě mu slouží drobní savci až do velikosti potkana, především hraboš polní. V blízkosti lidských sídel spořádá i vrabce. Kalous ušatý velmi prospívá hubením škodlivých hlodavců.
Je zákonem chráněný. Je užitečný! Nikdy kalouse nehubte!"
Použitá literatura: Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl, Lesní ptáci - Pavel Vašák-Jan Dungel
19.dubna 2008                    1*

Referát od Elišky:
"Kalous ušatý se vyskytuje v jehličnatých a smíšených lesích v Severní Americe, Evropě a Asii s výjimkou nejsevernějších oblastí.
Tělo kalouse ušatého je středně velké (35cm). rozpětí křídel je až 100cm, má hmotnost 300g. Má žlutavý závoj kolem velkých oranžových očí, malý černý zobák a na hlavě pírka připomínající "ouška". Barva peří vypadá jako kůra stromů.
Kalous ušatý využívá stará opuštěná hnízda ptáků, která si upraví. Snáší 4-6 vajec, mláďata opouštějí hnízdo po třech týdnech po vylíhnutí.
Kalous ušatý loví hlavně drobné hraboše, ale i potkany, křečky, veverky, žáby, malé ptáky a hmyz. Nejraději má myši a chrousty.
Objeví-li se blízko hnízda s mláďaty nepřítel, samice se ho snaží odlákat tím, že předstírá zranění křídla."
Čerpáno z :
net w.příroda.cz
20.4.2008                                                       1*

                 

Referát od Kačenky:
" Kalous ušatý se vyskytuje hlavně v jehličnatých, listnatých nebo smíšených lesích. Může obývat i polní remízy či větší parky.
Kalouse si hodně lidí plete s výrem velkým, protože má také pernatá "ouška". Má ohnivě oranžové oči. Má hodně pestré zbarvení. Je světle žlutohnědý s tmavými skvrnami. Sova dosahuje velikosti hubenějšího puštíka.
Hnízdí většinou ve starých hnízdech po jiných ptácích, málo na zemi nebo v dutině stromu. Samice snáší 4-6 bílých vajec. Sedí na nich 27-28 dní.
Kalous se živí hraboši, drobnými ptáky, obojživelníky a hmyzem. Hodně lidí si myslí, že sovy zabíjejí kořist zobákem, ale sovy zabíjejí drápy. Zobákem jenom trhají.
Zajímavostí u kalouse ušatého (stejně jako u puštíka bělavého) je, že při přemnožení hrabošů může začít hnízdit už brzy na jaře a tím může hnízdit dvakrát do roka."
Použitá literatura: časopis Naše zvěř a Kapesní atlas ptáků
19.4.2008                                                                        1*

                                                                                                       
                                                                                             Kačenka s kalousem ušatým (2007)

 

 






E-letter

Pokud chcete dostávat pravidelně novinky z MÚ Klecany a ZS a MS Klecany, zadejte výše Vaší e-mailovou adresu.



inzerce
partnerská škola nakladatelsví Fraus