Kontaktní informace
Základní škola a Mateřská škola
Klecany 375
250 67 Klecany

Ředitel školy:
Mgr. Vladimír Lacina
e-mail: lacina@zsms.klecany.cz
mob.: 773 482 483

tel., fax: 284 892 914
fax: 284 892 914
kancelář mob.: 773 482 484
e-mail: zsklecany@klecany.cz

Školní jídelna:
tel.: 284 892 915
email: jidelna@klecany.cz

Mateřská škola:
tel.: 284 890 631
e-mail: msklecany@klecany.cz

Školská rada:
email: skolskarada@klecany.cz

Puštík obecný

Puštík obecný - Strix aluco
naše nejhojnější sova, jejíž stav není doposud ohrožen.
Ovšem jeho blízký příbuzný puštík bělavý patří mezi kriticky ohrožené druhy našich ptáků.

Víte, v jaké filmové pohádce vystupoval nejznámější puštík Rozárka?

             

Ano, byly to Tři oříšky pro Popelku!

Kuba velice pěkně vlastnoručně napsal:
"Puštík patří mezi naše nejhojnější sovy. Obývá lesy, parky, žije i v blízkosti člověka, například hnízdí i v budovách.
Váží asi 0,5kg a je asi 40cm dlouhý. Má tmavé oči.
Loví v noci z místa, kde sedí a kořist dokáže najít ve tmě pouze podle zvuku. Potravu tvoří drobní živočichové jako myši, žáby, ale i hmyz. Potravu ohmatává hmatovými pírky, která jsou na zobáku a pařátech. Kořist polyká celou i s chlupy a peřím.
Puštík si nestaví hnízdo, většinou snáší 2-3 vejce do dutin stromů, na půdy nebo v lese na zem. Mláďata se líhnou slepá a rodiče je krmí dva měsíce. Puštík žije v párech po celý život.
Všechny sovy jsou užitečné na polích a v lese chytáním hlodavců, kteří tvoří jejich potravu. Bohužel dost sov zahyne ve tmě při srážce s autem nebo při pojídání otrávených hlodavců. Protože puštík obecný je dosud hojná sova, tak si zaslouží naši ochranu a péči."

Referát od Pavla je naprosto vyčerpávající:
"Puštík žije v celé Evropě kromě severních oblastí, např. jižní Rusko, Kavkaz, černomořské a středomořské části Malé Asie.
Je to sova nenápadná, o něco menší než kalous ušatý (36-43cm). Má mohutnou hlavu a okrouhlý obličej se závojem a hnědočernýma očima. Nohy jsou krátké a opeřené až po prsty, křídla jsou krátká - rozpětí 81-96 cm, široká a zaoblená, ocas krátký. Barva je od šedé přes různé odstíny až po rezavou s tmavým žíháním. Samice jsou o něco větší.
Hnízdí zejména v listnatých, smíšených a jehličnatých lesích. V Česku do 1800 metrů. Hnízdo si buduje ve stromových dutinách, výjimečně v budovách. Samice snáší 1-6 vajec během půlky března.
Aktivní je v noci. Převážně se živí lesními hlodavci (myšice, norník), hmyzožravci (rejsek, krtek). Dále ptáky do velikosti sojky a obojživelníky, občas i větším hmyzem.
Bez váhání napadne i velkou šelmu nebo člověka, když se přiblíží k hnízdu. Své útoky směřuje na hlavu. Neopatrného člověka nahlížejícího do hnízda může připravit o oko i o zrak.
Čerpáno z: Jan Dungel, Karel Hudec - Atlas ptáků České a Slovenské republiky
19.dubna 2008

Velice pěkně popsal puštíka i Adam:
" Je to pravá lesní sova, která žije v listnatých i smíšených lesích. Hnízdí v dutinách stromů, ale i v budkách, na půdách, ve věžích a starých hnízdech dravců.
Puštík je velká sova bez pernatých "oušek". Rozpětí má až 1m, samec je poněkud menší.
Hnízdí velmi brzy, často již v únoru. Snáší 2-6 vajec, na kterých sedí samice asi 30dní. O mláďata pečují rodiče ještě dalších 10 týdnů.
Puštík je obratný lovec, který loví kořist od velikosti střevlíka až po potkana. Myši a hraboši jsou jeho nejoblíbenější potravou.
V České republice hnízdí asi 15 000 párů puštíka obecného.
Literatura: Walther Thiede - Poznáváme dravce a sovy
20.dubna 2008

Zde je Péťův krasopisně sepsaný referát:
" Puštík je naše nejhojnější sova. Celoročně obývá všechny druhy lesů, ale také parky a hřbitovy. Hnízdí v dutinách starých stromů nebo na půdách osamělých stavení. Je to středně velká sova s rozpětím křídel 90-100 cm a váží 300-700 kg. Má tmavé černohnědé oči. Kolem očí má "závoj". Vyskytuje se u nás ve dvou barvách, v zrzavé a šedé. Na křídlech má několik světlých skvrn. Samička je větší než sameček, barvou se neliší. Na hnízdišti se zdržuje po celý rok.
Samička sedí v hnízdě na 4-5 vajíčkách 28-30 dní. Mláďata opouštějí hnízdo po dalších 30 dnech.
Potrava je pestrá. Tvoří ji drobní savci, ptáci, ryby i plazi.
Puštík je velmi útočný a nebezpečný pták. Bez váhání napadne i velkou šelmu nebo člověka, když brání své hnízdo.
Literatura: Naše zvěř, Wikipedie
18.dubna 2008






E-letter

Pokud chcete dostávat pravidelně novinky z MÚ Klecany a ZS a MS Klecany, zadejte výše Vaší e-mailovou adresu.



inzerce
partnerská škola nakladatelsví Fraus