Kontaktní informace
Základní škola a Mateřská škola
Klecany 375
250 67 Klecany

Ředitel školy:
Mgr. Vladimír Lacina
e-mail: lacina@zsms.klecany.cz
mob.: 773 482 483

tel., fax: 284 892 914
fax: 284 892 914
kancelář mob.: 773 482 484
e-mail: zsklecany@klecany.cz

Školní jídelna:
tel.: 284 892 915
email: jidelna@klecany.cz

Mateřská škola:
tel.: 284 890 631
e-mail: msklecany@klecany.cz

Školská rada:
email: skolskarada@klecany.cz

Sovice sněžní

Sovice sněžní - Nyctea scandiaca
u nás vzácně se vyskytující sova

Mezi dětmi oblíbený druh sovy díky Hedvice ve filmu o Harry Potterovi.

 

   
Sovice sněžní, která navštívila v květnu 2007 naši školu.

 

       

                          samec                                                                                                  samice

Referát od Michalky
"Sovice sněžní je denní sova. Obývá arktickou tundru střední a západní Evropy, Asie a severní Ameriky. Zimuje ve střední Evropě. V té době vzácně zalétá i k nám.
Sovice sněžní dorůstá délky 51-68 cm, s ocasem dlouhým 19-22 cm a s rozpětím křídel 137-164 cm. Zbarvení samce je čistě bílé, samice má příčně tmavé proužky. Velkou kulatou hlavu zdobí výrazné žluté oči a černý zobák.
Hnízdí pouze v oblastech s největším počtem lumíků. V průběhu dubna až července snese samice 7-9 bílých vajec. Na vejcích sedí samice, samec hnízdo brání a nosí potravu. Mláďata se líhnou po 32-34 dnech, vzletná jsou po 50 dnech a pohlavně dospělí jsou za dva roky.
Sovice sněžní loví ve dne i v noci. Její nejčastější kořist je lumík a polární zajíc. Zajímavé je, že sovice sněžní dokáže ulovit i rybu.
V přírodě se dožila sovice 10 let, v zajetí 28 let."

   

Sárka velice pečlivě vybrala a sepsala:
"Sovice sněžní je sova velká asi jako výr. Má velkou kulatou hlavu, žluté oči a je bíle zbarvená. Samice má příčně tmavé proužky, samec je bílý nebo málo proužkovaný. Mláďata jsou šedohnědá s černými skvrnami a příčnými proužky. Někdy houká nebo se ozývá "rik rik rik". Je aktivní ve dne.
Hnízdí v arktické tundře, v severní Evropě pouze v zimě. Hnízdí v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je prohlubeň na zemi bez vystýlky. Samice snáší 7-9 bílých vajec, na kterých sedí sama po dobu 32-34 dnů. Mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 60 dnů. Živí se drobnými savci, méně ptáky.
Sovice sněžní je tažný pták. Zimuje v severní Evropě a na hnízdiště v tundře se vrací v lednu a odlétá v říjnu."
27.4. 2008


mládě sovice sněžní 

Martince se referát opět velice vydařil:
"Sovice sněžní žije v otevřených severských tundrách a na okrajích sněhových plání. K nám se jen velice vzácně zatoulá. Je to pouze v zimních měsících, kdy táhne při nedostatku potravy jižněji.
Je to mohutná sova. Je bílá s černohnědými skvrnami. Dospělí samci jsou skoro čistě bílí. Zobák je černý, nohy hustě opeřené, drápy jsou šedočerné. K typickým znakům patří jasně žluté oči.
Hnízdí na skaliskách nebo jen na ploché zemi. Samice snáší vejce do mělkého hnízda nebo do opuštěného hnízda dravců. Na vejcích sedí jen samice a samec ji krmí.
Sovice sněžní loví převážně ve dne. Živí se ptáky a savci, zejména lumíky. Je to tajuplný pták, který sedává na nízké vyhlídce.
Sovice sněžní je druh, který díky oblíbenosti Harryho Pottera a jeho poštovní sovy Hedviky chce mnoho dětí chovat v domácnostech.
Použitá literatura: Atlas zvěře - Karel Jiřík, S.Motl,
Atlas chráněných a ohrožených živočichů - Pavel Pecina
26.4. 2008"

 






E-letter

Pokud chcete dostávat pravidelně novinky z MÚ Klecany a ZS a MS Klecany, zadejte výše Vaší e-mailovou adresu.



inzerce
partnerská škola nakladatelsví Fraus