Kontaktní informace
Základní škola a Mateřská škola
Klecany 375
250 67 Klecany

Ředitel školy:
Mgr. Vladimír Lacina
e-mail: lacina@zsms.klecany.cz
mob.: 773 482 483

tel., fax: 284 892 914
fax: 284 892 914
kancelář mob.: 773 482 484
e-mail: zsklecany@klecany.cz

Školní jídelna:
tel.: 284 892 915
email: jidelna@klecany.cz

Mateřská škola:
tel.: 284 890 631
e-mail: msklecany@klecany.cz

Školská rada:
email: skolskarada@klecany.cz

Sýček obecný

Sýček obecný - Athene noctua
silně ohrožený druh sovy

                          

Referát od Martinky:

Sýček obecný (Athene noctua)
Sýček se vyskytuje v naší zemi v parcích, sadech, zahradách, lesících a hřbitovech. Hnízdí v dutinách stromů, skal a staveb.
Sýček je čiperná a nevelká (jako kos) kropenatá sovička. Oči má jasně žluté. Hnízdo bývá v dutých stromech, ve štěrbinách zdí, na půdách apod.
Vejce zahřívá samice, mladé krmí oba rodiče. Blízkost svého hnízda sýček prozrazuje častým křikem.
Sýček se živí převážně drobnými hlodavci. Mohou to ale být i brouci, kobylky a drobní obratlovci.
Sýček je aktivní za soumraku a zčásti i ve dne.
Jistě se jen usmějeme nad pověrčivým strachem z houkání sýčka, který prý přivolává smrt.
Máme jej všude chránit, vždyť hnízdí jen jednou do roka a nikde jich není nazbyt.
Použitá literatura: Jaroslav Spirhanz Duriš - Z ptačí říše
Pavel Perina, Alena Čepická - Kapesní atlas živočichů
Karel Jiřík, Stanislav Mottl - Atlas zvěře
30.března 2008

Michalka o sýčkovi vybrala a napsala:
Sýček obecný se vyskytuje od pouští až po zónu severských jehličnatých lesů, ale směrem k severu jeho početnost rychle ubývá. Polopouště, step, kulturní krajina a ovocné sady, často v blízkosti lidských sídel.
Sýček obecný má velkou hlavu s plochým temenem, oválným obličejem a žlutýma očima.
Hnízdí v dutinách, kam samička v dubnu snáší čtyři až šest bílých vajíček. Sýčkové žijí po celý život v párech a na celý život také osídlují svůj revír, v němž hnízdí.
V létě se živí hlavně hmyzem, dále myšmi, které sýček může polknout bez roztrhání. Je to nebojácný pták, který napadne i krysu a lasičku. Je schopen ubránit své hnízdo před kočkou, ale ne před kunou, která samičku sýčka sedící na vejcích usmrtí.
Říká se o něm, že přivolává smrt. Tato legenda vznikla ve středověku. Když byl v dávných dobách někdo nemocný, tak mu u postele hořela svíčka. Její světlo lákalo k oknu noční hmyz a tento hmyz sýček lovil. Proto se často objevoval v blízkosti nemocných i zemřelých. Sýček se často ozýval houkáním, které si lidé překládali jako "pojď" a mysleli si, že sýček volá duše zemřelých. Z tohoto důvodu byl v minulosti často likvidován.
Vědecké jméno sýčka obecného je Athene noctua, což tnamená Athénina sova, sova bohyně moudrosti.
30.března 2008

Kačenka M. se velmi zajímá o přírodu a byla první, která se pustila do psaní o sovách:
Sýčka obecného můžeme počítat mezi ohrožené sovy.
Obývá hospodářská stavení, zahrady, parky, hřbitovy, aleje i drobné lesíky.
Je to malá sova dosahující velikosti hrdličky, která v rozpětí měří kolem 50cm a váží 140g. Hnědý hřbet je poset bílými skvrnami a i bělavá spodní strana je podélně hnědě skvrnitá. Má žluté oči.
V březnu začíná jeho tok, který trvá až do května. V této době se sýček ozývá kvílivým "kúvit-kúvit", jindy vyráží štěkavé "kef-kef", a dokonce dovede vyluzovat naříkavé skřeky připomínající pláč.
Hnízdí jednou do roka. Samice snese 4-5 bílých vajec.
Potravou sýčka jsou myši, drobní obratlovci a hmyz.
O sýčkovi víme, že ho bohyně Athéna (bohyně moudrosti) nosila na rameni.
Kniha - Atlas ptáků
29.března 2008






E-letter

Pokud chcete dostávat pravidelně novinky z MÚ Klecany a ZS a MS Klecany, zadejte výše Vaší e-mailovou adresu.



inzerce
partnerská škola nakladatelsví Fraus